Névadó Történet Osztályok Tanárok Tudnivalók Galériák Videók Hivatkozások Alapítvány Szabályzatok Szervezeti és Működési Szabályzat Pedagógiai Program Házirend Kapcsolat
 
 
 
 

Kada Mihály (1827-1891)

Kada Mihály

Tősgyökeres magyar ember. Apja vérbeli csizmadiamester volt Kecskeméten, s íme a fia évtizedek óta polgármestere a fővárosnak, ki szokásaiban, modorában, mindenben rávall a nép fiára.

Kada Mihály, Pest város egykori főjegyzője, később polgármestere, az egyesített főváros második alpolgármestereként is híven szolgálta a várost.

Kada Mihály - alpolgármester

Pest, majd az egyesített Budapest "Miská"-jának emléke, így él ma tovább az utókorban.

A tanács harmadik generalstäblerje Kada Mihály, azaz hogy: "MISKA"

"Ez pedig azért Miska, mert olyan ember még nem született Budapesten, aki Kada Mihálynak hívnak. Talán az egyedüli, akinek fején még soha nem ült kalap, s akinek gyönge termetét el nem csúfította a frakk, lábait nem szorította lakk."

"A polgármesterek között kétségkívül ő a legtisztább demokrata, mégpedig fölfelé. Halálos ellensége minden díszszónoklatnak, díszebédnek, díszküldöttségnek és díszöltözködésnek."

A fővárost a nagy víz óta szolgálja, s olyan memóriája van a város gazdasági ügyei körül, hogy abban a város legöregebb atyái meg sem közelítik.

Memóriája legendássá tette őt. Mondták, hogy amit a Miska nem tud, az nem is olyan fontos Pest város életében. Idős kora ellenére is, mind számadatokban, mind pedig eljárási ügyekben, akár 30-40 évvel korábbi adalékokra is hajszálpontosan emlékezett. Kada főjegyzője is volt Pest városának, Egyszerű, tömör írása, nyílt észjárása jegyzokönyveit mintaszerűekké tette. Ferenc József nem sokkal halála előtt magas kitüntetésben részesítette.

e-Ellenörző


Alapítvány

Felajánlás

Adószám: 19663021-1-42Különös közzétételi lista

Különös közzétételi listaDokumentumok

LetöltésKapcsolat, elérhetőség

Kada Mihály Általános Iskola
1103. Budapest Kada utca 27-29.
Tel.: 262-0177